توسعه نرم افزار به مجموعه ای از فعالیت های علوم کامپیوتری اطلاق می شود که به فرآیند ایجاد، طراحی، استقرار و پشتیبانی نرم افزار اختصاص دارد. نرم افزار به خودی خود مجموعه ای از دستورالعمل ها یا برنامه هایی است که به کامپیوتر می گوید چه کاری انجام دهد. مستقل از سخت افزار است و کامپیوتر ها را قابل برنامه ریزی می کند.
توسعه نرم افزار چیست؟
توسعه نرم افزار فرآیندی است که برنامه نویسان برای ساختن برنامه های کامپیوتری از آن استفاده می کنند. این فرآیند که به عنوان چرخه حیات توسعه نرم افزار (SDLC) نیز شناخته می شود، شامل چندین مرحله است که روشی را برای ساخت محصولاتی ارائه می دهد که مشخصات فنی و نیاز های کاربر را برآورده می کند.
SDLC یک استاندارد بین المللی ارائه می دهد که شرکت های نرم افزاری می توانند از آن برای ساخت و بهبود برنامه های کامپیوتری خود استفاده کنند. این یک ساختار تعریف شده برای تیم های توسعه ارائه می دهد تا در طراحی، ایجاد و نگهداری نرم افزار با کیفیت بالا دنبال کنند. هدف از فرآیند توسعه نرم افزار فناوری اطلاعات، ساخت محصولات موثر در یک بودجه و جدول زمانی تعریف شده است.
مراحل کلیدی در فرآیند توسعه نرم افزار
شش مرحله اصلی در چرخه عمر توسعه نرم افزار وجود دارد که عبارتند از:
- نیاز به شناسایی دارد
شناسایی نیاز ها مرحله تحقیق بازار و طوفان فکری فرآیند است. قبل از اینکه یک شرکت نرم افزاری بسازد، باید تحقیقات بازار گسترده ای انجام دهد تا دوام محصول را تعیین کند.
توسعه دهندگان باید عملکرد ها و خدماتی را که نرم افزار باید ارائه دهد شناسایی کنند تا مصرف کنندگان هدف آن بیشترین بهره را ببرند و آن را ضروری و مفید بدانند. راه های مختلفی برای دریافت این اطلاعات وجود دارد، از جمله بازخورد مشتریان بالقوه و موجود و نظرسنجی ها.
تیم های فناوری اطلاعات و سایر بخش های شرکت نیز باید در مورد نقاط قوت، ضعف و فرصت های محصول بحث کنند. فرآیند های توسعه نرم افزار تنها در صورتی شروع می شوند که محصول الزاما هر پارامتری را برای موفقیت خود برآورده کند.
- تجزیه و تحلیل نیاز
تجزیه و تحلیل نیاز مرحله دوم در چرخه عمر توسعه نرم افزار است. در اینجا، ذی نفعان در مورد الزامات فنی و کاربری و مشخصات محصول پیشنهادی برای دستیابی به اهداف آن توافق می کنند. این مرحله یک طرح کلی از هر جزء، محدوده، وظایف توسعه دهندگان و پارامترهای آزمایش برای ارائه یک محصول با کیفیت ارائه می دهد.
مرحله تجزیه و تحلیل نیاز شامل توسعه دهندگان، کاربران، آزمایش کنندگان، مدیران پروژه و تضمین کیفیت است. این مرحله همچنین مرحله ای است که برنامه نویسان رویکرد توسعه نرم افزار مانند مدل آبشار یا V را انتخاب می کنند. تیم نتیجه این مرحله را در یک سند مشخصات مورد نیاز نرم افزار ثبت می کند که تیم ها همیشه می توانند در طول اجرای پروژه با آن مشورت کنند.
- طراحی
طراحی مرحله سوم فرآیند توسعه نرم افزار است. در اینجا، معماران و توسعه دهندگان مشخصات فنی پیشرفته ای را که برای ایجاد نرم افزار به نیاز دارند، ترسیم میکنند. ذی نفعان عواملی مانند سطوح ریسک، ترکیب تیم، فناوری های قابل اجرا، زمان، بودجه، محدودیت های پروژه، روش و طراحی معماری را مورد بحث قرار خواهند داد.
سند مشخصات طراحی (DSD) طراحی معماری، اجزاء، ارتباطات، نمایش جلویی و جریان های کاربر محصول را مشخص می کند. این مرحله یک الگو برای توسعه دهندگان و آزمایش کنندگان فراهم می کند و احتمال نقص و تاخیر در محصول نهایی را کاهش می دهد.
- توسعه و اجرا
مرحله بعدی توسعه و اجرای پارامتر های طراحی است. کد توسعه دهندگان بر اساس مشخصات محصول و الزامات مورد توافق در مراحل قبلی. با پیروی از رویه ها و دستورالعمل های شرکت، توسعهدهندگان فرانت اند رابط ها و بک اند می سازند در حالی که مدیران پایگاه داده داده های مرتبط را در پایگاه داده ایجاد میکنند. برنامه نویسان نیز کد های یکدیگر را تست و بررسی می کنند.
پس از تکمیل کد نویسی، توسعه دهندگان محصول را در یک محیط در مرحله پیاده سازی مستقر می کنند. این به آن ها اجازه می دهد تا نسخه آزمایشی برنامه را آزمایش کنند تا عملکرد را با الزامات مطابقت دهد.
- آزمایش
مرحله تست نرم افزار را از نظر اشکالات بررسی می کند و عملکرد آن را قبل از تحویل به کاربران تأیید می کند. در این مرحله، تستر های متخصص عملکرد محصول را تایید می کنند تا از عملکرد آن مطابق با سند تجزیه و تحلیل نیازمندی ها اطمینان حاصل کنند.
تسترها اگر تجربه ای با آن نرم افزار یا یک اسکریپت آزمایشی برای تایید عملکرد اجزای جداگانه نرم افزار داشته باشند، از تست اکتشافی استفاده می کنند. آن ها توسعه دهندگان را از نقص در کد مطلع می کنند. اگر توسعه دهندگان تایید کنند که نقص ها معتبر هستند، برنامه را بهبود می بخشند و آزمایش کنندگان این فرآیند را تا زمانی که نرم افزار عاری از اشکال باشد و مطابق با الزامات رفتار کند، تکرار میکنند.
- استقرار و نگهداری
هنگامی که نرم افزار بدون نقص است، توسعه دهندگان می توانند آن را به مشتریان تحویل دهند. پس از انتشار نسخه تولیدی یک نرم افزار، شرکت توسعه نرم افزار فناوری اطلاعات یک تیم تعمیر و نگهداری ایجاد می کند تا مشکلاتی را که مشتریان هنگام استفاده از محصول با آن مواجه می شوند، مدیریت کنند. اگر مشکلی جزئی باشد، تعمیر و نگهداری می تواند یک راه حل ساده باشد، اما خرابی های شدید نرم افزار نیاز به، بروز رسانی دارد.
انواع نرم افزار
نرم افزارها بر اساس کاربرد و کاربرد به سه گروه اصلی تعلق دارند. در اینجا دسته بندی های محبوب نرم افزارها آورده شده است.
سیستم نرم افزار
نرم افزار سیستم که سیستم عامل یا سیستم عامل نیز نامیده می شود، برنامه ای است که رایانه شما برای ترجمه دستورات ورودی به زبان قابل خواندن توسط ماشین استفاده می کند. سیستم عامل اجزای سخت افزاری کامپیوتر را کنترل می کند.
نمونه هایی از سیستم عامل های محبوب مورد استفاده در رایانه های شخصی شامل سیستم عامل ویندوز مایکروسافت، سیستم عامل مک استفاده شده در مک بوک اپل و اوبونتو مبتنی بر لینوکس است. وب سرور ها از سیستم عامل آپاچی استفاده می کنند در حالی که سیستم عامل یونیکس برای ساخت سیستم های اختصاصی استفاده می شود.
نرم افزار کاربردی
این برنامه ای است که اکثر مردم برای انجام وظایف در رایانه و تلفن های هوشمند خود از آن استفاده می کنند. نمونه های محبوب عبارتند از برنامه های پردازش کلمه، مرورگر های اینترنتی، پخش کننده های رسانه، ابزار های ویرایش عکس، آنتی ویروس و حتی محصولات نرم افزار به عنوان سرویس.
زبان های برنامه نویسی
این زبان برنامه نویسی است که برای ایجاد نرم افزار استفاده می شود. فقط توسط کد نویس ها برای ایجاد برنامه ها استفاده می شود. زبان های برنامه نویسی شامل جاوا، سی پلاس، پی اچ پی و سیملب هستند.
نتیجه گیری
در نتیجه توسعه نرم افزار به طراحی، مستند سازی، برنامه نویسی، آزمایش و نگهداری مداوم یک نرم افزار قابل تحویل اشاره دارد. ترکیبی از این مراحل برای ایجاد یک خط لوله گردش کار استفاده می شود، دنباله ای از مراحل که با دنبال کردن آن، نرم افزار قابل تحویل با کیفیت بالا تولید می شود. این خط لوله به عنوان چرخه عمر توسعه نرم افزار شناخته می شود.