نوشابه حاوی چه ترکیباتی است؟
1.کافئین
نوعی ماده محرک است که طعم تلخی به نوشابه می دهد. مصرف مکرر آن اضطراب شدیدی در بدن ایجاد می کند و فشار خون را افزایش می دهد.همچنین عوارضی مانند افزایش کلسترول، تضعیف سلامت روده و نارسایی قلبی را در پی دارد.
2.فسفریک اسید
این ماده موجب حفظ یکپارچگی مخلوط نوشابه شده و رشد باکتری ها را کاهش می دهد. از مهمترین عوارض آن می توان به افزایش دفع کلسیم از بدن و ابتلا به پوکی استخوان اشاره کرد. همچنین می تواند اسید کلرید معده را خنثی کرده و موجب سوء هاضمه شود.
3.فرمالدهید
کوچکترین نوع آلدهید می باشد که از سوختن ناقص ترکیب های کربن دار پدید می آید. مصرف بیش از حد آن موجب التهاب گوارش می شود.
4.سدیم بنزوات
ماده ای نگهدارنده می باشد که برای ماندگاری بیشتر نوشیدنی ها و مواد غذایی به کار گرفته می شود. این ماده با اسید اسکوربیک نوشابه ترکیب شده و بنزن که نوعی ماده سرطان زا می باشد را تولید می کند.
5.قند فروکتوز
این قند به طور مستقیم نمی تواند برای انرژی سلول ها استفاده شود بنابراین کبد آن را به چربی تبدیل می کند. مصرف بالای فروکتوز می تواند باعث ایجاد نقرس، سنگ کلیه و فشار خون بالا شود.
6.رنگ کاراملی
این ماده، نوعی طعم دهنده قوی است که از حرارت کربوهیدرات ها به دست می آید. به صورت رنگ خوراکی محلول است و طعمی تلخ دارد.این ماده به سلامت قلب لطمه وارد می کند.
نوشابه چه آسیب هایی به بدن وارد می کند؟
اختلال در عملکرد مغز
هنگامی که شکر روزانه و به صورت دائم وارد بدن می شود به گیرنده های شیمیایی که در یادگیری و ذخیره اطلاعات نقش ایفا می کنند، آسیب می رساند و همچنین در فرایندی را که به هورمون انسولین کمک می رساند، اختلال ایجاد می کند.
در صورت مصرف بیش از حد شکر، فرمان توقف خوردن توسط مغز، دچار مشکل می شود.
آسیب رساندن به کلیه ها
مصرف زیاد قند و کم آبی احتمال ابتلا به سنگ کلیه را افزایش می دهد. نوشابه به علت میزان بالای شکر این مشکل را تشدید می کند.
اسید فسفریکی که در نوشابه وجود دارد با بیماری های کلیوی ارتباط مستقیمی دارد.
چاقی مزمن
هر قوطی نوشابه تقریبا حدود 140 کالری انرژی دارد که این میزان کالری هیچ کمکی به رفع گرسنگی نمی کند.
ابتلا به دیابت
مصرف نوشابه، با افزایش احتمال ابتلا به دیابت نوع دو ارتباط مستقیمی دارد. افزایش بیش از اندازه قند خون، بدن را مجبور می کند تا در کبد قند را به چربی تبدیل کند.
آسیب رساندن به دندان
فسفریک اسید و کربوکسیلیک به همراه قند، دندان را در مقابل پوسیدگی آسیب پذیر می کند.
بروز درد های مفصلی
در افرادی که دائماً نوشابه مصرف می کنند خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید که نوعی بیماری خود ایمنی است، بیشتر می شود.این بیماری درد، تورم و گرفتگی در مفاصل ایجاد می کند.
ایجاد مشکلات قلبی
مصرف مکرر نوشابه، موجب نارسایی قلبی می شود. این بیماری با دیابت و فشارخون کنترل نشده مرتبط است.
سکته
با مصرف نوشابه، ذخیره چربی در بدن بیشتر می شود. چربی در اطراف سرخرگ ها به خصوص سرخرگ های نزدیک مغز رسوب کرده و احتمال ابتلا به سکته را افزایش می دهد.
اختلال در سلامت روده
روده متشکل از باکتری های مفید و مضر می باشد که بر روی سلامت دستگاه گوارش بسیار موًثر هستند. نوشابه دارای شیرین کننده های مصنوعی است که موجب تغذیه ی باکتری های مضر شده اما باکتری های مفید به شیرین کننده ها واکنش منفی نشان می دهد. علاوه بر این ممکن است منجر به بیماری روده نشتی شود که با آسیب به سیستم ایمنی روده موجب عفونت و التهاب می شود. مواد طعم دهنده و افزودنی و رنگ نوشابه سرطان زا هستند و ممکن است باعث سرطان روده ی بزرگ شود.
افزایش سرعت پیر شدن
قند و فسفات نوشابه سرعت پیر شدن را افزایش می دهند. کافئین نوشابه موجب کم آبی بدن می شود. مواد شیمیایی آن پوست را در معرض چین و چروک قرار می دهد.
کاهش حافظه
روغن نباتی موجود در نوشابه علاوه بر تأثیر بر روی ناباروری می تواند روی سیستم عصبی مرکزی اثر گذاشته و منجر به اختلال در حافظه وخستگی شود.
احتمال ابتلا به میگرن
شیرین کننده های مصنوعی نوشابه محرکی برای ابتلا به میگرن به شمار می روند. کم شدن آب بدن که در اثر نوشابه ایجاد می شود می تواند موجب میگرن شود.
ایجاد حساسیت
سدیم بنزوات موجود در نوشابه آلرژی زا می باشد.
برخی از کارخانه ها سعی کرده اند که آن را با پتاسیم بنزوات جایگزین کنند اما در نهایت تفاوتی در ایجاد علائم حساسیت ندارد و باعث ایجاد کهیر و آسم در بدن می شود. این دو ماده می توانند به دی ان ای موجود در میتوکندری آسیب رسانده و آن را غیر فعال کنند.
ابتلا به افسردگی
فروکتوز نوشابه با اسید آمینه های هورمون سروتونین واکنش منفی می دهد. اسید آمینه توسط فروکتوز آسیب می بیند همین مسئله موجب کاهش سروتونین مغز می شود که احتمال ابتلا به افسرگی را بیشتر می کند.
اختلال در خواب
کافئین نسبتا زیادی در نوشابه وجود دارد که بدن برای سوخت و ساز آن تقریبا نصف روز زمان نیاز دارد. کم خوابی نیز ارتباط مستقیمی با اضافه وزن دارد.
آسیب به نوزاد از طریق شیر مادر
به دلیل اهمیت بالای تغذیه مادران شیرده، مصرف نوشابه از جانب مادر موجب انتقال کافئین به کودک شده و خوابشان را مختل می کند همچنین مشکلاتی گوارشی برایشان به وجود می آورد.
افزایش ریزش مو
نوشابه به سبب تغییرات هورمونی که در افراد ایجاد می کند می تواند شدت ریزش مو را افزایش دهد
به وجود آمدن مشکلاتی در بینایی
با مصرف نوشابه قند خون با سرعت زیادی افزایش پیدا می کند که ممکن است موجب ورم عدسی چشم شده و تاری دید ایجاد شود.